Bijzonder veel mensen hebben ‘afvallen’ als doelstelling. Voor de een is dit een doelstelling van een paar kilootjes en voor de ander is dit een proces van bijvoorbeeld 20 kilo of meer. We komen om in het materiaal met modellen, fitgirls/fitboys, sixpacks en prachtige billen. Een mooi foto-tje erbij, dieetpil of shake erbij vertonen en voila! hier is de ultieme snelgids naar dit lichaam… en het mooie is dat erbij staat dat dit in 30 dagen kan!
Het is namelijk een fat burn programma, maar wat is een fat burn programma?

Kun je werkelijk vet verbranden? Stel deze vraag eens aan die persoon. Waar gaat het vet naartoe als het dan ons lichaam verlaat?

“Vet wordt omgezet in spieren” of “Het verlaat het lichaam via de dikke darm” zijn antwoorden die je zult horen wanneer je deze vraag stelt.
Helaas zijn beide antwoorden fout.

Een ander fout antwoord zou zijn:”Het vet wordt omgezet in energie.”
In 2014 is er een onderzoek geweest tussen gezondheidsprofessionals. Dit toonde aan dat er daar zelfs onduidelijkheid is omtrent afvallen. Van de 150 diëtisten, artsen en personal trainers. Het aantal professionals die het goede antwoord gaven? Slechts drie.  

Wat is dan het juiste antwoord?

Het antwoord is een proces wat zeer waarschijnlijk op dit moment gebeurd… de waarheid is dat vet wordt omgezet in koolstofdioxide en water. Je ademt letterlijk het meeste weer uit.

Wanneer je brandstof namelijk op begint te raken, word er een hormoon geproduceerd dat als het gemengd wordt met zuurstof, vet begint af te breken in plaats van energie te verbruiken. Wanneer vet wordt gemetaboliseerd, moet het ergens heen. Als het eenmaal is omgezet in koolstofdioxide en water, verlaat meer dan 80 procent van het vet het lichaam als co2 en de rest zal worden omgezet in zweet en urine.

Dit betekent helaas niet dat je van ongewenste kilo’s afkomt door op de bank te gaan zitten blazen. Wanneer je lichaamsbeweging doet wordt je stofwisseling aanzienlijk verhoogd. Een training met een hogere intensiteit zal dan ook zorgen voor meer blazen, meer verbrande energie en meer omgezet vet.

Nu je dit weet is het vast een stuk fijner om nog even door te gaan met die harde training.